CO SE V DNEŠNÍM ČLÁNKU DOZVÍTE?

Jaké důležité látky se nachází v zeleném čaji?

Jaký mají efekt na lidský organismus?

Co mají společného sport a zelený čaj?

ZEN V PODÁNÍ ZELENÝCH LÍSTKŮ

Zelený čaj je často označován jako zdravý nápoj s mnoha benefity. Jedná se však pouze  o „babské rady,“ které pomůžou jen skrze placebo efekt? Nebo je tu řeč o potravině, která může značně ovlivnit náš organismus a pomoci nám docílit lepšího já zevnitř?

Kořeny zeleného čaje sahají až do 2737 př. n. l., tedy před více než 4,000 lety, kdy se začal pěstovat na území Číny za účelem jeho konzumace. Už tehdy naši předci věděli, že se jedná o jedinečný nápoj s blahodárnými účinky. Avšak tyto jednou subjektivní pocity můžeme v dnešní době pojmenovat jako zdravotní přínosy.

Zelený čaj (řeč je o kvalitních, sypaných čajích či extraktech) je substance, skládající se ze stovek různých sloučenin, které definují chuť čaje, jeho aroma, či působení na lidský organismus. Často se omílá, že je zelený čaj bohatý na důležité antioxidanty a minerály. To je sice pravdou, ale ty nejdůležitější látky nacházející se v zeleném čaji jsou polyfenoly a katechiny, které mohou zaujímat až 25 % celkové hmotnosti čaje. Dalšími významnými látkami jsou bezesporu i kofein a L-Theanin. Vyjmenované aktivní látky zaujímají prostor v nemalém množství studií, které se věnují právě jejich působení na lidské zdraví.

VĚDECKY PODLOŽENO: CO NÁM K TOMU ŘÍKAJÍ EMPIRICKÉ STUDIE?

 

Duševní zdraví a kognitivní funkce

Cítíte se po zeleném čaji více zrelaxováni? Náhodou to určitě není. Rešerše poukazují na to, že aktivní látky obsažené v zeleném čaji umí nejen zklidnit“ mozek, ale tohoto efektu docílí, aniž by navozovaly ospalost. Naopak pozitivně ovlivňují i duševní bdělost (drží nás ve střehu). Obecně vzato, studie poukazují na snížení depresevní symptomatologie u jedinců, kteří zeleného čaje konzumují více. L-Theanin s kombinací kofeinu je výslovně také jmenován v několika studiích, které poukázali na post-konzumační snížení stresu, deprese a úzkostí a posílení několika kognitivních funkcí mozku.

Stárnutí buněk a neurodegenerativní nemoce

Důležitým poznatkem mnoha vědeckých studií zabývající se efekty aktivních látek v zeleném čaji je i spojení mezi oxidativním stresem a neurodegenerativními nemoci jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba, apod.... Oxidativní stres je stav, kdy je v těle příliš mnoho nestabilních molekul označovaných jako volné radikály a zároveň i málo anti-oxidantů, které s nimi bojují a chrání před nimi zdravé buňky a DNA. Právě významný polyfenol a katechin zeleného čaje „epigallocatechin-3-gallate“ (EGCG) je, co se týče svých účinků, velice studovanou látkou. Vědecké výzkumy nám ukazují, že právě EGCG účinně tlumí kognitivní deficity a je spojován s proti-nádorovými, anti-Alzheimerovými, a anti-agingovými vlastnostmi.

 

ZELENÝ ČAJ, POHYB A SPORT

 

Snadnější a rychlejší stimulace spalování

V dnešním světě napomáhá hubnutí či spalování pomalu každá druhá ingredience. Avšak u zeleného čaje je toto tvrzení podloženo stovkami vědeckých poznatků z několika dekád obezitologických výzkumů. Lze tedy zkonstatovat, že látky obsažené v zeleném čaji (identifikovaná je zejména synergie kofeinu s L-Theaninem) spolehlivě napomáhají se spalováním tuků, udržování váhy, a se snižováním cholesterolu

 

Podpora tvorby svalové hmoty

Poněkud méně známý efekt zeleného čaje je také jeho role v podpoře růstu svalové hmoty. Asi není nutné upozorňovat, že kulturistu z nikoho zelený čaj neudělá, ale jeho konzumace je určitý způsob, jak nenásilně podpořit organismus jako celek, ale i víceméně lokálně v rámci svalové soustavy. Aktivní látky ECGC v zeleném čaji podporují syntézu takzvaných „těžkých myosinových řetězů,“ které tvoří základ kosterního svalstva. Krom toho snižují i aktivitu myostatinu. To je protein, který má na starost regulaci růstu svalových buněk. Aktivace myostatinu omezuje následný růst svalových buněk a tedy jeho potlačení má na růst opačný efekt.

Regenerace

V neposlední řadě je jeden z nejdůležitějších efektů konzumace zeleného čaje, který spočívá v protizánětlivých vlastnostech. Účinný je zejména jako prevence zánětů v celém těle, včetně svalstva, při dlouhodobém užívání. Některé empirické studie však tento efekt zkoumají i u chronických nemocí, kde je zánětlivost součástí průběhu.

 

CO SI Z TOHO ODNÉST?

Konzumace kvalitních sypaných zelených čajů,  či suplementace produktů obsahující extrakt ze zeleného čaje s vysokým procentem polyfenolů (nebo i suplementace podružných látek jako je L-Theanin),  je zcela jistě vhodná zařadit každodenně jako jistou a přírodní prevenci před nemocemi a bolestmi. Velkým benefitem je jednoduchost přípravy nápojů, která tělo výrazně odmění. Konkrétně v našem portfoliu doplňků stravy najdete předtréninkové produkty i proteinové nápoje pro každodenní potřebu, které obsahují právě extrakt ze zeleného čaje s vysokým procentem polyfenolů.

Autor: Mgr. Marie Stehlík

Vystudovala bakalářský titul s vyznamenáním v oborech Kognitivní neurověda a Psychologie na University of Nottingham v Anglii s navazujícím magisterským titulem na University of New York in Prague v oboru Psychologie se zaměřením na psychopatologii. Je vyznavatelkou všeho, co se týče evidence-based přístupu ke zdraví.

Fotografie: Unsplash (Ramakrishnan Nataraj, Bala Karthikeya Pavan Guda, Alice Pasqual)